Till alla inlägg

Anders Fundin, ny forskningsledare vid SIQ

Nyhet
2019-02-14

Sedan den 1 februari är Anders Fundin ny forskningsledare på SIQ. Anders Fundin är professor i kvalitetsutveckling vid Mälardalens högskola, där han bland annat varit verksam som forskningsledare för forskningsinriktningen Innovation och Produktrealisering.

Innan dess var Anders adjungerad professor och globalt ansvarig för arbetet med kvalitetsutveckling och ständiga förbättringar inom Volvo Construction Equipment. Intresset för kvalitetsutveckling har utvecklats under 20 år genom både forskning och utvecklingsarbete, bland annat genom tidigare anställningar inom Volvo Lastvagnar och Bombardier Transportation.

Anders har en doktorsexamen i kvalitetsutveckling från Chalmers Tekniska Högskola (2005) och är Civilingenjör i Maskinteknik (1999) med inriktning mot kvalitetsutveckling vid Linköpings Universitet, där intresset för kvalitetsfrågor en gång började. Examensarbetet handlade om att utveckla en modell för att mäta kundnöjdheten inom turismen i Nya Zealand. Anders forskning har genom åren utvecklat ett intresse för kvalitetsutveckling som driver samhällsbehovet att utveckla social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet, vilket är ett stort fokus i den femte kvalitetsvågen (Q5.0) 

Forskningen har på senare år även fokuserat på utveckling av kunskap och förståelse för social dynamik för hållbar kvalitetsutveckling som handlar om frågor om att utveckla verksamheter som främjar både stabilitet och innovation, vilket också är ett fokuserat område i den femte kvalitetsvågen, Quality 5.0. Forskningsarbetet, som resulterat i ca 60 internationella vetenskapliga publikationer, har utförts i samarbete med cirka trettio multinationella företag som till exempel Scania, Siemens, SKF och AB Volvo.

Hur kom du först i kontakt med SIQ?

– Jag har haft ett intresse för SIQs ledningsmodell sedan 90-talet då jag fick möjligheten att utvärdera en verksamhet inom Sandvikkoncernen. Jag har sedan dess haft kontakt med SIQ i olika sammanhang, bland annat genom samverkan inom SQMA, men även som utbildare av SIQs ledningsmodell. Det känns extra kul att få jobba tillsammans med kollegorna på SIQ nu när SIQs ledningsmodell utvecklas i takt med en samhällsförändring som bland annat innebär snabbare livscykler på produkter och tjänster där kunder, brukare och användare har ett behov av att verksamheter utvecklar sin förmåga att leda för ökad förändringshastighet och omställningsförmåga.

Du har också redan en koppling till SQMA?

– Jag var med när vi tillsammans med SIQ initierade SQMA – Swedish Quality Management Academy för 7 år sedan och har varit med i SQMA styrgrupp sedan dess. Den samlade kunskapen inom SQMA är unik med nio lärosäten med forskning inom kvalitetsutveckling som en samlande kraft i Sverige. Förutom forskningssamarbetet har vi även utvecklat gemensamma lärosätesöverskridande forskarutbildningskurser i kvalitetsutveckling. Jag ser verkligen fram emot fortsatt samverkan inom SQMA och SIQ Excellence Center för att tillsammans initiera nya forskningsprojekt och att utveckla visionen om en gemensam forskarskola i hållbar verksamhetsutveckling som kan öka Sveriges konkurrenskraft.

Anders lagar gärna en god middag som går att matcha med ett gott vin och reser för att upptäcka och lära känna nya kulturer. Han kopplar av med en espresso och en god bok, eller tar lite tid för reflektion på en tur med löparskor eller skidor och ställer gärna upp på en tennis- eller squashmatch.

Vi på SIQ hälsar Anders varmt välkommen till vårt team!

Prenumerera på vårt e-nyhetsbrev

Följ SIQ och våra nyheter om kvalitetsutveckling och hållbar framgång.

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.