Medlemsträffar

2022-09-09: I kundens skor

De flesta av oss har nog någon gång upplevt bristande information då tåget blivit försenat, knappat oss vilse i telefonväxeln, blivit ignorerade i en sjukhuskorridor eller tröttnat på att besvara utvärderingar och enkäter så fort vi köpt något. Per Kristensson professor vid CTF förklarar varför det är så viktigt och svårt att sätta sig in i kundens perspektiv. Det finns inga mirakelmediciner eller färdiga recept, däremot visar forskning på hur rätt förhållningssätt och frågeställningar leder till att man kan och vågar ta några första verkligt värdeskapande steg tillsammans med sin kund.

Fredag 9 september

Prenumerera på vårt e-nyhetsbrev

Följ SIQ och våra nyheter om kvalitetsutveckling och hållbar framgång.

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.