Till alla inlägg

När köksstolen blev en tidsmaskin

Blogg
2021-06-11

Tänk tillbaka till april förra året. En vardagsmorgon. Uppkoppling vid köksbordet med kollegorna från deras olika hemmakontor. Tänkte du då på att du hamnat i tidsmaskinen Corona Express?

Det som egentligen hände var att det påtvingade hemmaarbetet placerade oss i en veritabel tidsmaskin där digitaliseringen blixtsnabbt förflyttade oss tio år framåt i tiden. Den digitala motorvägen fanns på plats med bredband och digitala möteskanaler, det var bara för oss att gasa och köra från våra köksbord. Det skriver Kjell A Nordström och Per Schlingmann i den tankeväckande och inspirerande lilla boken ”Corona Express” där de dessutom vågat sig på att sia om framtiden.

Men då för ett drygt år sedan: ”Ok, nu är läget så här, hur gör vi för att hantera situationen?” Oavsett bransch satt vi alla i utvecklings- och krismöten. Men hanterade situationen gjorde vi och har fortsatt att göra under ett drygt år. Nu vaccineras vi på löpande band och börjar hoppas på att pandemin äntligen kan släppa sitt järngrepp om mänskligheten.

10 000-kronorsfrågan är givetvis vad som händer nu med yrkeslivet och alla verksamheter.

Ett konkret tips från boken är att fantisera om morgondagen tillsammans. Utgå från de stora förändringarna som skett och reflektera hur de påverkar era kunder, medarbetare, produktion, innovationskraft och ledarskap. Bygg flera olika scenarier och förbered er mentalt inför kommande förändringar.

För det nya normala finns inte. Arbetslivet fortsätter att vara agilt och förmågan att snabbt anpassa sig till nya förhållanden fortsätter att vara central för framgångsrika verksamheter. Inte bara röra sig snabbt utan snyggt. Gracilt. För det krävs tid för reflektion och eftertanke.

Själv funderade jag inte över att jag satte mig i en tidsmaskin hemma vid köksbordet för ett drygt år sedan medan gymnasieungdomarna gjorde detsamma från sina rum. Men det gjorde vi. En klapp på axeln till alla oss och särskilt till alla lärare, ledare och producenter som drog på sig ledartröjorna. Vilken resa vi varit med om.

Nu står vi redo för nästa steg i utvecklingen. Jag är så nyfiken på framtiden, vad det hybrida arbetslivet i verkligheten kommer föra med sig.

Karin Cars

Karin Cars
Kommunikationsansvarig SIQ
070-542 94 78