Till alla inlägg

Sommarens bästa boktips

Nyhet
2021-07-06

Många av oss ser särskilt mycket fram emot att fylla lediga sommardagar med att läsa. Här är våra tips att förgylla årets semester med!

Mats Deleryd

Mats Deleryd: Se människan

För 36 år sedan skrev Jan Carlzon boken ”Riv Pyramiderna” som blivit utgiven i 50 länder och är kurslitteratur vid Harvard Business School och världens stora lärosäten. Själv läste jag den på tidigt 1990-tal och den gav stort intryck, minns det ännu med sitt fokus på medarbetarna och kunden. Nu kommer uppföljaren – ”Se människan” – med ett fokus på ytterligare aspekter av att se människan och inte minst sig själv! För mig det självklara läsvalet i hängmattan i sommar!

Karin Cars
Facit

Karin Cars: Facit – konsten att skriva krönikor

Patrik Lundberg hade en dröm: att skriva krönikor. Genom mängder av övning, utbildning och analys nådde han sitt mål och har blivit en av Sveriges bästa krönikörer. Boken “Facit – konsten att skriva krönikor” är en alldeles unik liten handbok i konsten att skriva. Även om din dröm inte är att bli krönikör finns här en mängd tips för alla som författar texter i jobbet eller privat. På köpet får du läsa många av hans välformulerade krönikor, en sommarnjutning i sig.

Anders Fundin
Märk världen

Anders Fundin: Märk världen

Idén om medvetandet som människans centrala, styrande enhet utmanas av den danske författaren och vetenskapsjournalisten Tor Nørretranders i hans bok ”Märk världen” med en översikt över epokgörande genombrott i naturvetenskapens syn på världen. Trots att boken lanserades för över 20 år sedan ger den fortfarande aktuella framtidsutsikter som att de flesta mänskliga färdigheter från dans och fotbollsspel till tänkande och samtalande utövas bäst om man inte är medveten om vad man gör. Det är en bok att läsa under en lång sommar med tid för reflektion och varför inte med en simtur i hav eller sjö mellan bokens kapitel.

Monika Paasonen
En liten om ledarskap

Monika Paasonen: En liten bok om medarbetarskap och En liten bok om ledarskap

Semestern ger oss tid för återhämtning och avkoppling från vardagens ekorrhjul, men även tid för reflektion och eftertanke. När kalendern annars är fullbokad och helgerna försvinner lika snabbt som de kommer, är det svårt att prioritera tiden med att lyfta sig själv och fundera över vad jag kan göra bättre och/eller annorlunda. Det jag vill tipsa om för hängmattan är två små pocketböcker av Stefan Söderfjäll, ”En liten bok om medarbetarskap” samt ”En liten bok om ledarskap”. Han har, tycker jag, lyckats beskriva betydande aspekter inom dessa områden på ett mycket kortfattat, lättläst sätt och som man kan ta med sig med ny energi inför hösten!

Mikael Lindström
Ensam i Berlin

Mikael Lindström: 4 timmars arbetsvecka och Ensam i Berlin

Kvantitativ eller kvalitativ arbetstid? Vad skall vi egentligen göra, och vad är egentligen önskvärt?
Frågan är hur vi mäter det vi utför i vårt arbete, i nedlagd tid eller vad vi faktiskt uppnår? Frågan aktualiseras i Timothy Ferriss bok “4 timmars arbetsvecka” där den digitala nomaden ställer sig frågor som vad man kan outsourca och/eller automatisera, om all information som vi tar in idag verkligen är nödvändig samt frågan om ett proaktivt eller reaktivt förhållningssätt och om vi skall leva i nuet eller i framtiden? Boken tar upp många viktiga och utmanande frågor som ställer vårt sätt att se på våra arbeten på sin spets, vad är vi egentligen ute efter?

Flytta dig tillbaka till ett Berlin under andra världskriget. 1940 får det skötsamma äldre paret Otto och Anna Quangel ett brev med beskedet att deras ende son har stupat i kriget. De upplever efter detta en meningslöshet med livet och frågar sig hur de skall kunna klara av att leva vidare. De börjar att fundera på hur de skall kunna hämnas sonens död och börjar att motarbeta nazistregimen på ett alldeles eget sätt. “Ensam i Berlin” av Hans Fallada är ett mycket tänk och läsvärd bok som beskriver den lilla människans roll i ett större perspektiv och hur varje människas kamp betyder något.

Annette Björnson
Att skapa effektiva team
Etiketter ska man sätta på julklappar

Annette Björnson: Att skapa effektiva team och Etiketter ska man sätta på julklappar inte på människor

När man har upplevt känslan av att vara en del av ett riktigt bra effektivt team, där alla bidrar och man tillsammans åstadkommer fantastiska resultat, där 1+1 blir 3, vill man gärna uppleva det igen. Är du också intresserad av gruppdynamik och grupputveckling rekommenderar jag Susan A. Wheelands bok ”Att skapa effektiva team”. Boken som är lättläst kan ses som en vägledning, den ger såväl insikter som förslag på hur grupper kan utvecklas för att nå sin fulla potential. I den senaste versionen finns också avsnitt som handlar om virtuella team och utmaningarna som uppstår när vi möts digitalt, någon som många av oss säkert känner igen sig i. 

”Etiketter ska man sätta på julklappar inte på människor” är den talande titeln som Jonas Helgesson bok handlar om. Jonas förmedlade tankar om människovärde, livet och mångfald på ett lättsamt sätt genom kloka korta visdomsord och berättelser. Som läsare får både eftertanke, reflektion och skratt om själva livet och vilka möjligheter vi alla har.