Till alla inlägg

Storslam för Sverige i internationell innovationstävling

Pressmeddelande
2020-02-06

Sverige kammade hem hela tre vinster vid utdelningen av det internationella priset Quality Innovation Award i Tel Aviv under onsdagen. De svenska vinnarna var NorDan, Multi4 och Region Gotland. Priset till de svenska vinnarna delades ut av Magnus Hellgren, Sveriges ambassadör i Israel.

Under förra årets klättrade Sverige till andra plats på listan över världens mest innovativa ekonomier enligt FN. Att den svenska innovationskraften är stark bevisades under den 21:e omgången av Quality Innovation Award i Tel Aviv under onsdagen. Sverige fick pris i tre av åtta kategorier. De svenska bidragen tävlade mot mer än 500 andra innovationer från ett tjugotal länder.

– Jag är oerhört stolt! Dels för att våra svenska innovationer håller så hög klass och vinner internationellt, men kanske viktigast av allt att de stödjer en hållbar utveckling, kommenterar Mats Deleryd, vd på SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling som står bakom utmärkelsen i Sverige i samarbete med Vinnova.

NorDan AB: Världens första 3D-printade fönster och dörrar i biokomposit

Juryns motivering: I höstas lanserade NorDan 3D-printade runda fönster för försäljning på den skandinaviska marknaden. Förutom själva produktinnovationen uppmärksammade juryn NorDans nya tillämpning av 3D-skrivare och att produkterna är tillverkade i förnybart biomaterial.

NorDan fick priset i kategorin storföretag för sina 3D-printade fönster och dörrar. Dag Kroslid, vd på NorDan tillsammans med Magnus Hellgren, Sveriges ambassadör i Israel, som delade ut priset.

Multi4: Framtidens cancerdiagnos och -behandling

Juryns motivering: Revolutionerande instrument för cancerdiagnos och -behandling, utfört på några minuter tack vare helt ny och patenterad teknologi. Mindre lidande, betydande kostnadsbesparingar och snabb behandling.

I kategorin potentiella innovationer vann Multi4 från Jönköping med grundaren Miden Melle-Hannah för ett helt nytt instrument som kan diagnostisera och behandla cancer.

Region Gotland: Hållbar behandling av deponigas med energiåtervinning

Juryns motivering: Rening av deponigas genom RTO minimerar metanutsläpp och möjliggör energiåtervinning genom värmeväxling till fjärrvärmenät, som finansierar investeringar och drift.

Region Gotland fick den offentliga sektorns pris. Här berättar Lisa Larsson om den innovativa behandlingen av deponigas.

Läs mer om innovationerna här

Läs det internationella pressmeddelandet här

Om Quality Innovation Award

Quality Innovation Award är en utmärkelse som årligen delas ut till verksamheter eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och med en utgångspunkt i ett klart identifierat kundbehov.

Av avgörande vikt för att få utmärkelsen är nyhetsgrad, användbarhet, lärande, kundorientering och verkningsgrad.

Utmärkelsen är ett samarrangemang mellan kvalitetsinstituten i de deltagande länderna Baskien, Botswana, Kina, Tjeckien, Estland, Finland, Israel, Kazakstan, Lettland, Litauen, Ruanda, Ryssland, Serbien, Spanien, Sverige, Swaziland, Sydafrika, Ungern och Zimbabwe. I Sverige står SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling bakom utmärkelsen med Vinnova som partner.

För mer information, vänligen kontakta: